אודות המשרד

תבחרו עו"ד שמבין גם בעסקים וגם בדיני משפחה.

שמי עו"ד יוני רונן, בעלים ומרצה של מכללת סדר דין, מכללה המכשירה לבחינות לשכת עורכי הדין, הכשרתי מעל 1,500 עורכי דין. אני מתמחה מזה 7 שנים בדיני עבודה ומשפחה, מייצג חברות גדולות ובעלי עסקים קטנים, כגון: ארומה, ארקפה, ריבר צ'ינ'ג בעלי מספרות, בעלי חברות הסעה, חנויות אינטרנטיות ופיזיות בתחומים שונים ומגוונים ועוד.. בנוסף, אני שותף במשרד מירי רונן, יועצת מס הנותנת שירותי ייעוץ מס והנהלת חשבונות לכ- 150 חברות ועצמאיים.

כאשר הלקוחות העסקיים שלי בדיני עבודה החליטו להתגרש, הם הבינו שפשוט זה לא הולך להיות. למה?

בואו נדבר תכל'ס. כאשר בני זוג מתגרשים, עליהם לדאוג לרווחת ילדיהם מה שנקרא "דמי מזונות", כיצד נקבעים דמי המזונות? בהתאם לרמת החיים בה הקטינים חיו טרם הגירושין. הנגזרת מרמת ההכנסה של הבית המשותף.

בנוסף, עליהם לחלק את הרכוש שהצטבר במהלך חייהם באופן שוויוני, ואם אין שוויון כגון, אחד הצדדים הרוויח משמעותית יותר מהצד השני. במקרים בו אחד מבני הזוג עבד ובן הזוג השני נשאר בבית לגדל את הילדים. הכספים שהצטברו הקופות הפנסיה והחיסכון יחולקו באופן שווה, יעשה איזון משאבים בין הצדדים.(היוון)

אולם, חוק איזון משאבים וחזקת השיתוף מבהירים כי רכוש שאותו הביא אחד מבני הזוג טרם הנישואין יישאר שלו גם לאחר שהנישואין פקעו, וזאת כל עוד לא הוכח מצד בן הזוג השני שהייתה כוונת שיתוף בנכס שהובא טרם הנישואין.

מה קורה אם בני הזוג הקימו עסק במהלך נישואיהן או אם אחד מבני הזוג הקים עסק בתקופת הנישואין. כיצד תתבצע חלוקת הרכוש בין הצדדים? וכיצד יקבעו דמי המזונות עבור הקטינים ואף עבור האשה?

פה העסק מסתבך, כיצד מעריכים את שווי העסק? כמה שווה המוניטין? האם מדובר במניות בחברה פרטית? האם מדובר במניות בחברה ציבורית? ועוד, ועוד..

כאשר עובד שכיר מתגרש, קל מאוד לדעת מה הוא הרוויח כל חודש במשך 12 החודשים שקדמו לגירושין. (מועד פקיעת הזוגיות) ומסכום זה לגזור את דמי המזונות וחלוקת הרכוש. וכן ברור מהן הכספים שהצטברו בקופות השונות.

אך כאשר עצמאי או בעל עסק מתגרש הסכומים אינם קבועים ומורכבים הרבה יותר, לדוגמה, חישוב הכנסות עבר אל מול צפי הכנסות עתידיות, ראו מקרה הקורונה. בעלי עסקים קרסו ביום אחד. חישוב ההכנסות (דוח רווח והפסד צריך להילקח בזהירות יתירה ולא כזה "ראה וקדש" כמו תלוש של עובד במשרד ממשלתי)

המוניטין שהעסק צבר, צריך להיות מחושב בהתאם. מניות משפחתיות או פרטיות או ציבוריות צריכים להתחשב בהן בהתאם בהסכם הגירושין או בהצגתו לבית המשפט לענייני משפחה.

שווי המניות במועד פקיעת הנישואין אל מול שווי המניות במועד הפירעון, וכל זאת מלבד החישובים בחלוקת הנכסים הממשיים כגון: דירות, רכבים וכדו' כפי עיניכם הרואות פירוק משפחה של בעלי עסקים מורכב לעין ערוך מפירוק משפחה של שכירים.

ולכן לבחור עורך דין לדיני משפחה המתמחה גם בדיני עבודה, שמתנהל ביום יום שלו עם בעלי עסקים ועם החישובים הנצרכים, כך ששפת העסקים נהירה לו מהווה יתרון אדיר לבעל/ת העסק שהחליט/ה להתגרש מבן/בת זוגו.

דוגמא מהפסיקה

תמ"ש (בתי המשפט לענייני משפחה) 26489-06-17 תמ"ש 26489-06-17 (02.05.2020)

מדובר במקרה בו האישה והגבר הקימו חברה פרטית (זה רכושם היחידי) והחברה הצליחה מעל המשוער. בתאריך מסוים פקעה הזוגיות של הצדדים ובהסכם הגירושין הוסכם כי האישה תקבל 15% מסך מניות בן זוגה או במועד ההנפקה לציבור ואם לא תהיה הנפקה, המניות יימכרו בשווי שיתקבל על ידי חוות דעת מומחה. עד כאן נשמע טוב. הבעיה שעורך הדין של האישה הסכים כי ירשם בהסכם סעיף בו "לבן הזוג יש אפשרות לסרב למכור כזכות ראשונה, ולו יש זכות לרכוש את המניות."(אבל לא חובה)

מה יצא בפועל, שהאישה עומדת בפני "שוקת שבורה" כבר מעל 12 שנים, בהן הבעל מסכל כל עסקת רכישה "בתום לב" מחד, ומסרב לרכוש את המניות מאידך. שימו לב כי זה הרכוש היחידי שהאישה אמורה לקבל מפירוק הנישואין.

לאחר 12 שנים "מיותרות" ועלויות למכביר, בית המשפט החליט כי המניות ימכרו בשווי השוק והכסף יעבור לאישה (12 מיליון ₪).

איך ניתן למנוע חתימה על סעיפים שעלולים לגרום לנזק אדיר, לבחור עורך דין לדיני משפחה המתמחה גם בתחום דיני עבודה. השילוב של השניים מונע צרות עתידיות "חכם לא נכנס לצרות שפיקח יודע לצאת מהם" – לאחר 12 שנים!

star
לורם איפסום
star
לורם איפסום
star
לורם איפסום
star
לורם איפסום
star
לורם איפסום
star
לורם איפסום